Paris says julstämning med 10-15 plusgrader och absolut ingen snö

Idag har jag varit på Svenska julmarknaden. Skönt att se lite äkta svenska julgrejer, dock kändes det onödigt att köpa saker då jag ska hem till jul. Därför räckte det endast med pepparkaksdeg, dumleklubbor och en varmkorv.


Sedan bar det av till La defense där vi tänkte påbörja julshoppingen. dock är det lite svårt när man itne vet vad man ska köpa. Jag köpte min första present, En CD-skiva till 11-åringen. Idol-agnes nya som var på specialpris och hade några låtar med de franska versionerna. Sen skämde jag bort mig själv genom att köpa The Lost Symbol. Funderade på att köpa den på franska men trots att den var i poket var den nästan 80 kr dyrare än den engelska som var inbunden. Därför valde jag det mer ekonomiska valet.

Frågan är om jag ska fortsätta lyssna på sjöjungfrun som jag påbörjade för ett tag sen igår morse. Känns länge sedan nu när jag har hunnit 2/3 delar av boken.
Den andra frågan är om Dan Brown har ändrat sitt skrivsätt eller om jag fortfarande vet vem den onda personen är efter halva boken...

Det är en sak han har gemensamt med Camilla Läckberg, de skriver jämt på samma sätt historierna förändras med huvudupplägget är det samma. Tråkigt tråkigt. Läckberg är för övrigt den nya skrällen här i Frankrike. Annonser syns överallt i metron och hennes böcker rekommenderas på affärerna som årets julklapp. En skum sak är att de och millennium-trilogin har samma utseende. Och om ni inte visste det är Millennium en annan stor hit här. Första filmen har just kommit på DVD och syns överallt...



Har börjat kolla på presenter men det känns lite klurigt, en till Lotteriet för 100kr, en till syster, en till Elias, varsin till barnen i familjen... plus lite småpresenter till andra personer.


Jag har sett Flickan som lekte med elden idag och jag tycker det var en ganska bra filmatrisering. Gillar den, blir garanterat att gå på bio och se Luftslottet under julen!

Paris says farligt farligt

...som sagt är det livsfarligt att köra bil i Frankrike.

Igår visade det sig tydligt.
När jag skulle hämta köra ut från utfarten till det stora vägen höll jag nästan på att köra på en pojke på cykel. Till höger är korsningen har skymd av en mur (skulle aldrig tilllåtas i Sverige!). Som tur är så kör jag vädigt försiktigt där och jag tänkte även denna gång, jag kommer aldrig hinna se om det kommer någon därifrån med fart. Så stannade till ungefär en meter från vägen - såg inget - och började rulla igen. Då kommer det en pojke cyklandes i full fart och vi båda stampar på bromsen! Jag stannade ungefär 2 dm ifrån honom. Snacka om hjärtattack.
Hursomhelst gick det ju bra och jag kommer fortsätta att köra försiktigt där, för om jag inte hade gjort det vet man inte vad som kunde ha hänt...

Som det är här i frankrike så vinkar man till varandra i trafiken om man är snäll och låter någon gå över vägen eller köra före. Så pojken vinkade till mig på ett sätt som visade att han hade cyklat ouppmärksamt och var tacksam att jag hade kört defensivt.

Sedan var det en bil i en rondell som jag "inte såg", eller snarare trodde inte skulle fortsätta köra i rondellen. Fatum är att folk inte blinkar i rondellerna när de ska rakt fram. Och denna bil hade tänk köra ett varv i rondellen, och då brukar fransmännen faktiskt blinka. Så då tänkte jag köra ut. Han tutade på migoch stannade,  och jag hann stanna så jag lät honom köra först.

Det är inte lätt att köra bil i ett land som inte kör efter samma logik som man själv gör. Hur ska man veta att bilarna har tänkt svänga om de inte blinkar?  

P.S. Nu har min rumskamrat fått namnet Bruce. Han och jag har myst i eftermiddag och sett Män som hatar kvinnor. Nästa vecka ska jag se 2an :D D.S.

Paris says När du inte kan ge vatten till blomman får du ta blomman till vattnet

Som de flesta vet är jag en blommdödare utan like.
Kaktusar har dött för att jag vattnat dem för lite.
Blommorna dör nästan av att bara vara i samma rum som mig.

Därför har mamma tidigare haft ansvaret över blommorna i mitt rum och de gånger jag varit tvungen att hålla kolla på blommorna under semestern har mamma fått våndas över hur det ska se ut när hon kommer hem.


Därför har jag tänkt ge blommorna en ny chans, och testa något nytt för att få fart i mina gröna fingrar.

Säg hej till min nya rumskamrat ”den lilla söta gröna saken” (namnförslag?)

 

Vattenblomma. Kan man finna någon bättre motsats till kaktus?

Paris says tired

Jobbig dag, jobbiga barn och jobbig förkylning. Tur att jag kan vila upp mig på helgen. Justja, sitter barnvakt 2/3 av helgen. Jippi.  Jag orkar inte med att besriva dagen så mycket.

Skola. hämta barn. hämta fler barn. Tjaft i bilen om radion. Trafik. hemma en halvtimma senare än vanligt. Bråk med barn. Barn bråkar med varandra. Laga mat. Barna leker med varandra och skriker mycket. Lyckas få dem i säng.

Det jag ahde tänkt komma fram till igår med pratet om bilen var att jag numera oftast bara växlar till 2an vid trafikljus. Det försvann någonstans i mina tankar. Anledningen är att så länge det inte är uppförs så går det bättre, vilket är lite skumt då jag har gjort detta omedvetet. En annan sak jag ahr tänkt på är att jag gärna skulle vilja ah en bland CD med svenska bra låtar på att ha i bilen de dagar radion sviker. En sådan skulle var toppen att få till jul!

Sen måste jag bara påpeka att min lins ha blivit lite konstig medan jag skrivit så jag ser suddig på ena ögat. Det blir att ta ut inatt.

tr;dl: Sanna vill ha en Svenska favoriter-CD att ha i bilen, har du tid över? Gör en sådan till henne, allt som Hampus inte lyssnar på uppskattas.

Paris says j'aime ma voiture



Så är det tisdagskväll igen. Jag skriver nästan sldrig på bloggen söndag-tisdag eftersom det är oftast de dagarna jag är tröttast och mest upptagen.  I söndags var vi och hjälpte till med att bygga hyllor och förbereda inför helgens julmarknad. Det var roligt att bygga även om det var en hylla som var ett helvete. De hade glömt märka upp den och det var bara vissa saker som passade med varandra. Det var som att bygga pussel med ögonbinder och handskar.

Måndag var en vanlig dag, dock så hade jag lite tjafs med Romain som inte lyssnade när jag sa till honom. Dock så pappan ett snack med honom så att han var jättesnäll idag. Jag hade gjort trolldeg så när jag slagade amt var vi allihopa i köket och höll på. Då var Romain verkligen snäll och hjälpte till hela tiden. Tur det för jag gjorde spagetti à la carbonara, och då måste man hacka lök och oliver, steka det plus bacon, spagettin´, creme fraishen och ägggulorna. Det blir mycket jobb när det är till sex personer. 

Jag beslutade mig även för att spendera lite mer uppmärksamhet åt honom för då blir han alltid mer lätthanterlig. Så eftermiddagen hjälpte jag honom med sin tyskaläxa, pratade på om lite allt möjligt och sedan spelade han, jag och Clemence ett frågesportspel. Trots att det var ganska svårt kom jag två! :D Jag gillar att spela spel med dem eftersom då får jag verkligen öva språket. Sen har vi en del diskutioner om musik i bilen, om man gillar låten på radion och så vidare. Det var kul idag när vi lyssnade på Kate perrys "Hot & cold" och tillockmed 4-åringen sjöng med och på refrängen så sjöng han faktiskt rätt! Fast det som inte är så bra är att han har börjat sjunga refrängen till Lily allens Fuck you rätt :/ Så Romain fick lura i honom att texten gick "Pat you" så att Aurélien itne ska gå omkring och säga "fuck you" till personer...

Jag älskar verkligen att köra bil. Jag ser faktiskt fram emot då jag ska fara och hämta någon. Även om trafiken här är rätt galen är det alltid intressant körning och jag känner mig avslappnad. Lyssnar på musik och vägarna här är roliga att köra på. Jag kör bil minst i 30 minuter varje dag och som mest kring 3 timmar. 
På fredag ska jag köra mycket, för då ska jag och Lena till IKEA och sedan till La celle St Cloud och simma igen. Förra fredagen simmade vi en kilometer och det har vi tänkt göra till en vana. Så som minst blir det 3 timmars körning den dagen :)

Jag har numera en helfransk spelningslista på Spotify, består av 37 låtar dvs 2 timmars musik. C'est mieux!

Paris says longing for loneliness in the mountains



Kanske är det storstaden som tar upp alldeles för stor plats i mitt sinne, men jag saknar verkligen den svenska naturen. Fjällen. Fast, på sommaren.

Jag vill fara ut i tystnaden, fäktas med myggen, kasta lite fluga, göra mat över öppen eld, se ut över utsikten och bara njuta.

Jag har redan sagt det ill mamma och pappa, men jag vill verkligen till fjällstugan när jag kommer hem nästa sommar. Skulle gärna göra en sådan där 5 dagars tur ut i ingenmansland som vi gjorde för några år sedan. Att vara i den svensk fjällmiljön gör verkligen mig tillfreds och nöjd med livet. Och då menar jag inte att fara med kompisar som inte kan något som vildmarken så som det blir om man far på en skolutflykt. Utan verkligen bara vara där utan en bekymmer inom synhåll. Det är jag ut i fingertopparna.

En rolig sak är att Elias aldrig har följt med till fjällstugan - som mamma och pappa säger. Han har ännu att träffa en av mina bästa sidor.

Paris says you don't know what you'll miss until it's gone

Nu är det drygt en månad kvar tills jag ska fara hem till Sverige över julen. Det finns mycket jag ska hinna med här innan jag far. Julstämningen har börjat komma och på söndag ska vi till Svenska kyrkan och hjälpa till att pynta inför julbasaren. Julpyntet i Paris är redan uppe och de har börjat pynta här med.

I och med detta tänkte jag komma med min önskelista över den man jag vill hinna äta när jag är i Sverige:

  • Mjölk
  • Palt
  • Räkor
  • Fondue
  • Elias mammas tacos
  • Fil
  • Köttfärssås och spagetti
  • Risgrynsgröt
  • Sannas baconsås
  • O'boy och husmans med svensk ost
  • Chips med dipp

Och ja, Listan är i numrerad ordning som börjar med vad jag helst vill äta först.


Ibland blir man förvånad över vad man saknar hemifrån och särskilt över vad man inte saknar.
Jag saknar inte mitt rum eller ens lägenheten, däremot saknar jag Elias rum hos hans mamma. 
Jag saknar inte mycket materiella saker utan mer känslor, vänner, vanor och mat.
Jag saknar den svenska skolan.

Jag har beslutat mig för att söka skola nästa år, frågan är bara Uppsala eller Umeå?
Fast sen vet jag inte. Jag skulle vilja resa mer i ett engelskspråkigt land men det känns jobbigt att vara borta hemifrån igen. men skulle jag få ett lockande förslag vet man aldrig var det slutar...

Paris says mer förståelse om varför barnaga används i Frankrike

Idag när jag skulle släppa av Aurélien på skolan var det alla parkeringsplatser fulla. så jag bestämmde mig för att göra som ca 7 andra bilar - att ställa sig utanför en garageport. självklart så kan det ju hända att en person ska ut, dock så jobbar de flesta här i Paris och då måste man fara tidigare plus att jag endast skulle stå där i 5 minuter. När jag kliver ut ur bilen kommer det fram en pappa och började prata med mig. "Du vet väl om att du blockerar? om de ska ut så måste de vänta? osv..." Han höll på så ett tag, jag svarade att självklart visste jag det man det fanns ju ingen annan plats och så. Så sen när jag var halvägs till skolan såg jag hur han backade ut och for iväg.

Man kan ju välja vad man säger och hur man säger det. Det är vad som definerar en som person. Han var ju inte otrevlig eller så, men han hade kunnat sagt/svara att "jag är på väg härifrån, du kan ta min plats."
Tänk så mycket enklare!


Igår hade pappan lagt mjölkflaskan på tredje hyllan i kylskåpet istället för att ställa den i dörren. Detta innebar att när jag öppnade kylskåpet på eftermiddagen var det mjölk nästan överallt. så jag fick torka, diska och rädda matvaror. När jag berättade det för honom på kvällen bad han om ursäkt och tackade mig. Det är skönt att pappan har koll på när han har gjort något fel vilket händer lite då och då.


Häromdagen pratade jag med mamman om barnaga. I den här fmailjen är de emot att ge stryk, dock så använder de lättare daskar tillexempel i bakhuvudet eller på armen i uppforstringssyfte ibland. Dock så tycker de inte att de är så trevlig så det används enbart i allvarliga fall och endast medan barnet är litet ~ 6 år. En sak jag fann lite underligt är att hon beskrev det som att ibland kan skälla vara värre eftersom man säger saker som man ångrar efteråt och ord sårar med än ett litet slag. Och att de ibland enbart använder hot(!) om att slå. vilket låster förskräkligt, men jag försöker se liknelsen med hur man uppfostrar hundar. För att visa att de har gjort fel använde ofta en symboliskt knuff/slag vilket är ett tecken på att de har missbetett sig. MEn mamman tyckte att det definitivt inte behövdes någon lag mot barnaga, fast hon säger att det är skillnad på att slå och slå sina barn. Och självklart så tycker hon det är fel att ge smisk. Dock så tycker hon att ett snabbt och plötsligt slag ett bra sätt att uppfostra sina barn.

Med min Svenska attityd mot våld finner jag barnaga motbjudande, dock så har jag genom denna diskution fått en mer förståelse om barnaga i Frankrike och varför den nog inte kommer förbjudas.

PAris says första lektionen jag missat

Idag har jag spenderat större delen av dagen med att må dåligt. Huvudvärk, illamående och magont.
Så istället för att vara på skolan har jag sovit och legat och sträcksett glee. Som nu är min 17e serie som jag följer regelbundet. Känner att jag kanske spenderar lite för mycket tid till att se serier, men det finns inte så mycket att välja på när jag inte har någon bok att läsa och är sjuk så jag kan inte träna. Plus att jag passar på att ser dem när jag gör saker som att äta, vika tvätt, göra läxor och skriva blogginlägg.

Jag ska se om jag kan låna mormorns symaskin till nästa vecka och kanske låna en bok på svenska kyrkan så jag bryter mitt beroende. Jag är alldeles för trött för att läsa på franska för tillfället, men ska ta tag i det och fixa så jag kan låna på bibiloteket här i Bailly. Någon gång.

Sedan måste jag jag ta tag i och fortsätta skriva på min novell jag håller på med. 2000 ord kanske låter som mycket med det är bara början.

Jag saknar verkligen att träna. Jag vill bara fara på någon sorts träning där jag får sparka av mig lite. Dock så är jag sjuk så jag blir trött av att gå uppför trapporna två gånger. Jag och Lena hade iaf tänkt simma imorgon, och om jag inte mår lika dålig imorgon tänker jag genomföra det.

Nu har jag just slutat prata med Fanny på skype - Samtal från Fanny Brännström, längd 3:10:32. timmarna bara flög förbi ohc fast jag borde ha lagt på lite tidigare, så var det alldeles för roligt för att säga hejdå. Det är sådana här stunder det verkligen märks att Fanny är en av mina äldsta kompisar. Jag saknar henne... Och klockan är just nu halv ett och jag borde redan sova. Så godnatt!


Paris says summering av helgen

Sådär, nu är det dags att slita mig från min lathet och trötthet. Och huvudvärk.

I helgen var vi alltså ut. Sammanlagt var vi närmare 15 svenska tjejer och en tysk. Har även blivit lite kompisar med två franska tjejer som gick in med oss, synd bara att ingen av oss bytte nummer eller så. 

Vi var på Le CAB som ränkas till en av Paris mer exklusiva klubbar. Såg ungefär ut som Station förutom att det var drygt 4 gånger större och med akvarium i väggarna. Stackars fiskar.

Det var ganska roligt men efter drygt 2 timmar så höjde de den redan höga musiken. Sjuk högt. Mina öron gjorde ont i takt till musiken. När jag höll för öronen var det samma volym som innan de höjde den. Men vi fick iaf gratis "drinkar"(svag juiceblandning), Magnumglassar och halmhattar. Och det var roligt att se så många öppet homosexuella killpar/ killar som dansar på sexuellt sätt med varandra.

Det värsta som hände under kvällen var att jag fått en vad de värsta raggniogsreplikerna possible. En man i 30-40 års åldern kom fram till mig på dansgolvet och frågade: Are you a virgin?
Vad tänker en sådan persone egentligen? Att det ska funka? Särskilt när man är ful och är cirka 20 år äldre? Jag bad honom att sticka och det gjorde han snabbt. Vi hade dock ganska roligt när vi skämtade om alla saker jag kunde ha svarat. Tror dock inte han skulle ha fattat "no, I'm a Capricorn" varken på med den där volymen eller annars.

Vid halv 3 bestämde vi oss för att sticka. Jag Lena och Friederike gick promenaden till nattbussen och tog den som gick 3.30. Paris är en ganska trevlig stad på natten också, dvs om du håller dig till de bättre områdena.



När vi klev av bussen en timma senare upptäckte Lena det förfärliga - hon hade spya på vaden! Alltså så hade någon spytt vid våra säten och Lena suttit i/vid det hela bussturen.

Eftersom vi hade kört fel två - tre gånger på vägen till St G bestämde vi oss för att låta Maja hjälpa oss hem. Så hon var riktigt snäll och väntade på oss medan vi gick och hämtade bilen. Så fick vi ta en lättare väg hem än vägen dit. Vägen var ett riktigt hullerombuller, ungefär som att köra i Norge fast i tät skog.

Och jag blir hela tiden förvånad över att det känns som jag kör så fort och när man kollar på hastighetsmätaren så upptäcker jag att jag endast kör ca 50 km/h. Det måste vara för att jag ahr en så liten och nätt bil med tyst motor och att vägarna här är skitsmala.

Vi var iaf hemma vid 5 - halv 6, det kändes riktigt bra jämfört med förra helgen vi var ute.

Och efter ca 5-6 timmars sömn fick jag vakna och så plockade jag upp Lena och vi for till svenska kyrkan för tacomiddag! Väldigt trevligt och väldigt gott med lite "svensk" mat. Och som alltid underbart sällskap.

På vägen dit gjorde jag mitt största misstag hittills. Pinsamt. Jag tänkte köpa mig en dricka i en automat, jag stoppar in 2 £ och trycker in siffrorna. Inget händer. Så jag lämnar den och går smått irriterad till den andra. Då gör jag misstaget feltryckningen. Jag tänker inte så mycket (var ju som sagt ganska trött) utan trycker in samma siffror som på den andra maskinen. Whoops! det var ingen dricka utan snacksbar. Klant Så gör om det en gång till och får då min dricka, tar den och springer in mellan dörrarna till metron som stängs just bakom mig.
Så jag spenderade 6£ = 60kr på denna dricka, eller egentligen bara 40 kr men eftersom jag inte hade något behov av snacksbaren så var det en dyr dricka.


tl;dr: Sammanfattning av min händelserika helg: fått värsta pick-up-line som finns och klantat mig rejält.

Paris says homework

A : UnPasAvant.net

Objet : Remboursement pour Le multi-réveil

 

Bonjour.

Le 23 Juin dernier, j’ai acheté un multi-réveil de votre site ”un pas avant ”  .

 

Une semaine après la livraison, le multi-réveil a terminé de fonctionner correctement.  Il a commencé de jette le pain à la tasse et il projette le café à toute les directions, quand j’ai essayé de l’arrêter  je m’ai brulé très grave. Puisque le multi-réveil n’est pas devenu exposer des dommages, il faut que il y ait une erreur avant la livraison.

 

Je veut que vous remboursiez et que vous me donniez une compensation pour les dommages que votre produit m’a causé.

 

Je vous en remercie à l’avance.

 

 


Paris says ils sont un peu imbéciles

Nu ska jag ta ut alla mina undertryckta aggressioner. 

Alla.

Ibland funderar man verkligen på hur fransmän fungerar, deras tänkande är inte logiskt. När det gäller dessa saker som de kanske tycker är bra - det är VERKLIGEN inte bra! Inse att ni själva skapar problemen!
Varför göra så små parkeringsfickor så att man måste upp på trottoarkanten för att fickparkera - och varför är då trottoarkanten nästan två decimeter hög?!

Jag kan lova att fransmän är det folkslag som parkerar/kör mest på trottoarkanter - varför är de då så idiotiska att de gör vägarna på ett sådant sätt att de nästan förstår bilarna?

Kanske var det så att de tänkte "om vi gör höga trottoarkanter så parkerar inte folk på dem" Men det är idiotiskt att skapa ännu ett hinder istället för att ta itu med problemet. Jag gillar verkligen inte trottoarkanterna. särkilt inte på de vägar som lutar så att allt vatten ska hamna på kanten - det gör trottoarkanterna ännu högre dvs 2 dm plus.



tl;dr: Sanna skulle fickparkera, fickan var så liten att hon behövde köra upp på trottoarkanten - men det gick inte få upp framdäcket eftersom trottoarkanten var för hög. Sanna blev sur och tar nu ut sin aggression.

Paris says j'ai achteté un gilet

Idag var jag ledig och det firades med sovmorgon och en shoppingtur på La defense.

Jag fyndade den här västen och två böcker om Paris. Ena boken om aktiviter och tips om restaurangen och barer, och den andra en liten liten kartbok som jag kan ha med mig överallt.

 


Paris says j'ai achteté un gilet

Idag var jag ledig och det firades med sovmorgon och en shoppingtur på La defense.

Jag fyndade den här västen och två böcker om Paris. Ena boken om aktiviter ohc tips om restaurangen och barer, och den andra en liten liten kartbok som jag kan ha med mig överallt.

J'ai acheté un gilet


Paris says let's honour the unknown soldiers

Nu var det något intressant jag tänkte skriva om man jag har glömt bort det...

Så vi börjar med lite goda nyheter! När jag flyger hem efter julen så kommer jag och Lena sannolikt ta samma flyg från Luleå till stockholm :D Det betyder att vi kan samåka plus inte känna oss lika ensamma när vi lämnar Sverige och dessutom har någon att umgås med. synd bara att hon tar ett tidigare flyg till Paris än mig :/

Idag pratade en tjej med mig när jag hämtade Aurelien från skolan. Det var trevligt då det är en av ahns vänner som alltid blir upphämtade av olika franska tjejer/killar - så kanske en chans att lära känna franska personer i samma ålder som mig? Barnen sprang omkring rätt mycket och hon drog ett skämt om att hon inte brukar vara så sportig av sig men med dessa ungar så blir hon illa tvingad.

Imorgon är det lovdag i Frankrike för både gamla och unga! Gissa vilket historiskdatum det är som nästan ingen Svensk kan?

Slutet på första världskriget.
Inget man bryr sig alls om i Sverige men här hedras de från första världskriget nästan mer än andra.

Passade även på att prata lite om andra världskriget och konstiga påståenden om Hitler med min Tyska kompis Friederike. Väldig intressant och roligt men lite tyska åsikter om sådant.



Paris says finally

Jag har kommit till en vändpunkt. Just nu vill jag gärna prata franska och det går ofta att uttrycka sig. Jag har kommit till den punkten då jag vill prata franska istället för engelska bara för att jag kan. Jag tjattrar på hur mycket som helst med fyraåringen och vi drog skämt hela efter middagen och det var riktigt roligt! Sen så går det bra att prata med de andra abrnen även om jag måste be dem förklara närmare ibland. Började spela Tour de France idag, lite svårt när det är frågesport på franska om Frankrike^^



Annars åt vi en jättegodmiddag, pappan hade fått kött ifrån en kompis han brukar göra tjänster åt. De två köttbitarna var bamsingar på 1,6 kg vardera och de kom ifrån Sarkozys(Frankrikes president om det är någon obildad som läser) slaktare ;)  köttbitarna var drygt 6 cm tjocka och de stekte dem så ungefär en cm på vardera sida var välstekt och resten rött.  Spännande värre!

Har även tagit lite tokbilder med barnen men de får jag inte lägga ut. Om det är så att ni undrar varför det aldrig finns några bilder på dem^^



tl;dr: Har fått alldeles för lite kommentarer på sistone; sluta upp med att vara blyga och tryck på knappen! (liten som stor uppskattas)

Paris says vi komma från pepparkakeland

I lördags såg jag och Lena The Box. Första halvtimmen var helt okej, men sedan var det kvar en och en halv timme. Om ni har möjlighet så undvik att se den - helt värdelös faktiskt!

Igår var vi på svenska kyrkan och gjorde pepparkakshus, riktigt roligt! Jag gjorde två stycken och de blev faktiskt riktigt fina. Sammanlagt blev det 20 stycken som de kommer sälja under julmarknaden för 45£/styck. Helt galet! Fransmän tycker tydligen det är värd det för de brukar nästan vara slutsålda innan marknade har börjat :O

 


Paris says lovely week

Här kommer äntligen en liten sammanfattning av början på förra veckan:

Efter ungefär en minut tillsammans med Elias var det som vi aldrig skiljts åt. Det var ungefär samma tid som det tog för mig att komma över mitt första felaktiga intryck – På avstånd såg det ut som han hade på sig en japansk kostym som är hög i halsen. I verkligheten hade han på sig sin dyra kashmirullskostym = läckerbit!

På kvällen drog vi till Montmatre och Sacre-Coeur. Självklart upptäckte jag när vi kom dit att jag ahde slut batteri i kamera, därför blev det inga bilder... Åt middag på en trevlig restaurang som jag har ätit på förut.  Vi tog varsin 14,70 £ meny. Löksoppa till förrätt, Pepparstek/ Bourgignon beef fill varmrätt och chokladmousse/ kokosnöttårta till efterrätt. Riktigt gott och trevlig personal! Synd bara att jag fick ont i halsen, för att sedan blev tät i näsa och när vi ätit klart ont i huvudet. Då fick det bli en tidig kväll och vi var tillbaka på hotellet kl 22.

 

Dag 2

 


Vi åt frukost utanför Tour Montparnasse. Sedan besökte vi Luxembourgträdgården - underbar park!

Efter trädgården tog vi en tripp till Notre dame, kikade runt där och åt lunch på en italiensk restaurang.

Nästa stopp var Musée d’orsay. Elias var på bra humör och gillade konsten, jag kände mig riktigt förkyld och tappade kraften efter X antal tavlor - jag försökte dock! Det är lättare när det är tavlor osm intresserar dig men det var alltför många tråkiga för min smak.

Åt i Latinkvarteren som var betydligt trevligare utan så mycket turister – fick gratis vin för de ville så gärna ha in oss.  Musslor/sniglar, Pepparstek/Lamm och chokladmousse till efterrätt.

Sedan for vi till Effieltornet vid 11-tiden - Många fina bilder!  Just nu är det en speciel utställning som räcker till slutet av december - vid varje heltimma börjar hela torner blixtra i ca 5 minuter (som det alltid gör) sedan så växlar det i färg i ungefär 10 minuter. Hur coolt som helst!

Och Elias hälsar att han älskar mig lika mycket som hans armar når.


PAris says strange things

Det finns konstiga regler och saker här i Frankrike.

 

  • Optiker säljer endast linser och glasögon – de får INTE undersöka patienter. Utan det finns speciella ögonläkare och här var jag bor finns det en sådan läkare på ungefär lika många människor som bor i Skellefteå.
  • Vissa större rondeller har högerregel. Ett exempel är den 7-filiga rondellen runt Triumfbågen – ni kan tänka er kaoset. Och vissa rondeller har samma regler som i Sverige.
  • Var tredje månad måste man skicka betalningar och annat formellt till skolan/borgmästarhuset för det går inte att betala terminsvis eller årsvis.
  • De är helt lyriska mot doktorer och mediciner. De litar helt på doktorn åsikter och övermedicinerar gärna.  En Au Pair sa till sina värdföräldrar att hon trodde hon hade fått för hög dos eller så för hon kände sig yr av medicinen.  De tyckte hon var konstig för han var ju en doktor.

Paris says j'ai mis la fleur dans la poubelle

Dagen började med en sovmorgon, det vill säga efter jag gått upp, ätit frukost, lekt med och klätt på fyraåringen.
Annars har jag inte gjort så mycket idag, vilat och varit ute på en liten promenad med Lena.

Fyraåringen var lite gnälligare än vanligt men han somnade direkt efter middagen så han var nog bara trött.

Har även pratat med Frida på Skype. Det var roligt och jag ser fram emot julen i Sverige.

Synd bara att det tar för lång tid att ladda upp bilder på bloggen och att facebook laggar. Men bilderna kommer så småningom!

Paris says excellent food!









God mat!
Sniglar, Entrecote med mögeloststås, gåslever, En stor öl för en stor man,  XXL hamburgare och Musslor.

Paris says Elias lindade familjen runt lillfingret

Istället för att börja från bnörjan tänkte jag göra motsatsen!
Veckan med Elias var underbar, vi har gjort mycket och ätit gott.

Dock så tänkte jag börja med gårdagen.

Vaknade 04.45 för att stiga upp, checka ut och ta tåget hem till Bailly. Halv 8 var vi här och åt en till frukost.
Våra planer var att besöka slottet i Versailles men det var stängt så vi gick lite i trädgården och sedan tänkte vi fara tillbaka.

Detta blev då svårare än väntat då de hade stängt av vår avfart. Så vi var på en stor väg utan någon aning vars den ledde. Märkte dock att vi var på väg mot den fyrfiliga motorvägen till Paris, och försökte byta fil. Detta skedde just innan och det var mycket trafik. Slutade med att jag stod mittemellan där man svänger av. Hemskheter! Kom in på rätt fil och letade febrilt efter skyltar som kunde hjälpa oss. Mycket tutande då jag inte körde så fort, vilket stressar ännu mera. Hittade en skylt mot Marly le Roi som ligger i närheten där jag bor, svänger av. På den vägen Håller de också på med vägarbete så kan inte bara vända om som jag tänkt först... Så vi åker där ett bra tag tills vi hittar en skylt i Marly le roi som leder hem. Lättanaden att parkera bilen var gudommlig.
Ja, detta var första gången Elias åkte bli med mig här - Lyckat!

Dock så var jag inte ensam med att klaga på den dåliga skyltningen som finns här. Herregud. Mammans kommentar då jag berättade detta sammanfattar hur skyltingen är här. "Vad tråkigt att köra bili Sverige, här måste man vara lite impulsiv".

Vi hämtade 4åringen klockan 5 och lekte med honom. Han var lite blyg för Elias i början och han tyckte inte om när jag översätte utan ville inte att vi skulle prata. Det blev lite krångligt för Elias att förstå då, men gick bättre senare. När han skulle byta om till pjamas var han lite tjorvigare än vanligt då han var exhalterad och så. Med hjälp av Elias och lite tålamod tog det bara nästan tio minuter för honom att byta om.

Vi åt en god middag med familjen och pratade på om lite allt möjlig. Föräldrarna var väldigt imponerade av honom och tyckte att han var väldigt trevlig. Aurélien gillade honom också. När vi sa godnatt gav han tillockmed Elias en puss. "Ah ca pique! / Ah det sticks!" sa han sen. Sötunge!

Vid tiotiden skjutsade jag Elias till stationen och vi tog en långsamt avsked då tåget inte gick förän halv. Det kändes väldigt tungt att säga hejdå, men som Elias sa "Vi ses nästa månad!".

RSS 2.0