Paris says hursomhelst

Grytan jag gjorde här om dagen blev jättegod! Familjen var faktiskt imponerade och överröste mig med komplimanger om att jag är väldigt bra på att laga mat, det är riktigt kul att höra då jag får veta ingredienser och sedan går på känsla under matlagningen :) De sa även om jag gjorde den där i Sverige så skulle den bli en succé!
Förresten, finns "örter från provence" att köpa i Sverige? Eller borde jag köpa med mig det härifrån?

Idag har vi som vanligt varit i Paris, men något som är ovanlig var att marken var täckt av en tunt snötäcke. Docki när jag satte mig i bilen för att fara till Paris var det redan flera plusgrader och strålande sol!

Jag har köpt två plagg på second hand för 6 £. en asiatiskklänning som jag ska sy om lite och en gigantisk väst som jag måste sy om mycket. Spännande!

Paris says ny blogg

Som ni nog ser har jag ändrat min design!

Paris says at home with sick child

Jag har suttit barnvakt hela dagen och ska fortsätta i några timmar till. sjukt barn är inte roligt, men han åtminstone har han varit ganska frisk idag.  Jag är nöjd över att jag lyckades övertala honom till att ta sig en tupplur på eftermiddagen, Han grät, skrek och gnällde. Jag stod på mig och tillslut valde han själv att säga "Sanna jag vill gå och lägga mig nu". Underbart när man vet vilka knappar som fungerar :)

Annars har jag förbrett middagen under eftermiddagen, min första gryta. Dock ska det bli spännande att veta resultatet då pappan bara sa tusen grejer jag skulle he i och jag tog väl vad jag tyckte var lämplig mängd. Jag återkommer om det vart lyckat.
Kött, Paprika, Tomater, Vitlök, Lök, Champingoner, Örter från Provence och Vatten = vad jag tror jag var mina ingredienser.

Har även läst igenom min läxa som var "Le fait du jour" av Anna Gavalda och jag är säker på att jag har läst det förut. Så det blir att resumera upp den ikväll så jag slipper göra det på söndag!

Nu ska jag gå för en viss fyraåring vill leka med mig!

Paris says happyhappysanna

Jag har äntligen gjort det!
Det har tagit så lång tid eftersom jag egentligen velat ha en riktigt CD-skiva, men då de tydligen måste importeras från Australien så har jag istället köpt den på Itunes.

"Lior - Corner of an Endless Road" är äntligen min!
Lior har länge varit en av mina absoluta favoriter - dock så är faktumet att han bara är känd i Australien jobbigt.





Här är I'll forget you featuring Sia. Detta är inte en av de bästa - utbudet är begränsat då hans musik knappt finns på youtube.

Paris says "ska jag visa mina betyg jag fick när jag var 4?"

Hur det nu kommer sig så spenderar jag mer tid till att läsa andras bloggar än att jobba på min egen. Läxor, trötthet och skype tror jag faktiskt är mina vanligaste ursäkter.

Häromdagen hade vi lektion om "Socialahjälpens historia i Frankrike". Skitkul. Det vara nog på håret att ingen av oss somnade.

Dagens lektion satsades på genomgång av Gerundium och Presens Particip. Yes, det finns tusen andra saker jag skulle säga var viktigare att kunna men läroplanen i Frankrike är inte den bästa. Och att det inte ens finns i svenskan gör att det känns ännu mer onödigt. Dock så är det inte så svårt.

Idag när jag hämtade fyraåringen från skolan sa han att han hade ont i magen så vi skyndade hem och han skyndade sig in på toaletten där han spydde. Åh gud, jag förstår nu hur jobbigt det har varit för min syster alla dessa år som jag spenderade genom att spy i baksätet. Okej, det är en lite överdrift men varje gång vi for från fjällstugan åtminstone.

Idag tog fyraåring hem en utvärdering av hans första termin. Utvärdering = betyg på hans insatser. visserligen kan det vara bra för föräldrarna att vet hur det går med han läs och skrivande men många av de dära betygen handlade bara hon hans beteende. Helt sjukt att en fyraåring för betyg. Särskilt när föräldrarna ändå tar det rätt seriöst.

Paris says the pirates attacks

Aurélien utklädd till pirat! (Jag lägger vanligtvis inte ur bilder på barnen men med den här bilden ser man ändå inte hur han ser ut... och så är han rätt charmig såhär)

PAris says rêver en français, c'est l'habitude maintenant.

Ja, som rubriken säger så har jag drömt på franska igen. Det börjar bli vanan, dock så pratar jag bara franska när jag drömmer om situationer där jag pratar franska i vanliga fall.

Idag har jag varit jättetrött, kanske inte så konstigt med tanke på att jag satt uppe efter midnatt för att göra klart läxan. Dock var ajg inte ensam om att vara trött utan större delen av min klass verkade minst lite trötta.

Jag har även börjat se på min Criminal Minds season 2 box nu = kärlek!

Aurélien var lite jobbigt i eftermiddag eftersom han var väldigt på mig "Sanna! titta här!" Sanna, gör det här" Sanna!" Sanna!" ...så blir det tydligen efter helgpausen. Men vid middagen och efteråt var han den lilla ängeln ha vanligtvis är.

Jag måste även nämna att jag börjat bli märkesmänniska. Efter jul har jag köpte 2 yves Rocher-krämer och en Body butter-kräm frön Body shop. Ni som känner mig vet att jag inte bryr mig så hårt om sådant, men kan man låta bli när det är 50% rea? Jag älskar vinterrean här, en månads rea på a l l t. Perfekt då man vill unna sig något extra. Det är fortfarande kring en vecka kvar :)

Sist men inte minst måste jag ju tacka för alla kommentarer!

Paris says chatty people

En annan tokig grej som hände under dagen var att det är väldigt många fransmän som har pratade med mig. En kille på skridskobanan började prata med mig och helt plötsligt åkte vi skidskor tillsammans. Han var väldigt trevlig och det var ett bra tillfälle för mig att öva franskan. Sen stod han även och pratade med mig, Lena och Maja, franskan gick ändå rätt bra även om det var lite klurigt ibland. En kul sak var att han tyckte att jag pratade bra franska när jag själv hör alla fel jag gör - dock verkade han ha ganska lätt att förstå mig.

Sen var det även två olika "gäng" med killar som började prata med mig ... observera mig och inte de andra... Lite sjukt att det hände på samma dag då det inte hänt på så sätt under de snart 5 månader jag varit här. Ena "gänget" var trevliga och frågade efter bussen och när jag svarde pratade de vidare med mig. De andra var lite skummare och ja, de följde efter oss in till kön till tjejtoan bara för att få prata med mig. Var ganska kul att de var helt usla på engelska och en av de första sakerna en kille sa var "I have big boobs" även om det mer lät som "boots". Det han hade tänkt säga, men misslyckades med första gången var "you have big boobs". Jaha, det var en kommentar jag aldrig trott jag skulle få! särskilt inte när jag är påpälsad med jacka osv... De var inte lika trevliga som de andra men de var mer skämtsamma än jobbiga.

En kul sak är att även om de försöker prata engeslka med en så räcker det att du säger en liten komplicerad mening som "you ask a lot of questions" för att de helt ska tappa bort sig för att de inte förstå något.

Fransmän och deras Engelskakunskaper...

Paris says patin, bus et cetera




Jag vet inte riktigt varför, men det är sådana här dagar som gör mig verkligen glad över att vara i Paris.
Dagen har bara varit lyckad, inge krångel utan allt är bara så enkelt.

Vi trotsade plusgraderna och det gröna gräset - vi åkte skridskor utomhus. Isen var skitdålig med skridskorna var helt OK. Dock var det väldigt mycket folk där och trots det betedde sig fransmännen sig som i trafiken. Viss sket helt i fartbegränsningarna och höll på att köra ihjäl resten av skridskoåkarna.

Sen begav vi oss iväg till de latinska kvarteren där Jag, Lena och Maja åt middag och hade det trevligt. Då Maja begav sig iväg för att se teater beslutade sig jag och Lena på att åka buss. Vi hade skitkul, även om att åka buss kanske inte låter som världens roligaste grej, så satt vi faktiskt och gapskrattade. Vi åkte runt och massa olika håll och passade på att göra extra mycket sightseeing. Att åka buss gick faktiskt skitsnabbt och det fanns hur mcyket som helst att se.

Vi bestämde oss för att kolla in en Live-bar, men när medelåldern var ca 50+ for vi vidare på våran sightseeingtur.
Jag är fortfarande sjukt imponerad av min digitalkamera. Den tar sjukt bra bilder - särskilt utan blixt!
Jag önskar verkligen att jag hade ett bildredigeringsprogram - men faktum är att ibland behöver jag det inte.

Paris says poor things

Jag tänkte börja med en sak jag tänkt på väldigt länge - de franska föräldrarna som väljer namn åt sina barn som blir väldigt tokigt på engelska. Föräldrarna har nog inte tänkt tanken på internationella karriärer.
till exempel namnen som utalas "Tangui" och "Kom" Men stavas Tanguy och Come.
Tanguy kommer bli kallad Tan Guy om han far till en engelsktspråkigt land. Poor thing!

Elias har äntligen fått internet så just nu pratar jag med honom.

Imorgon ska vi nog fara och åka skridskor, köpa garn och typ hänga på en bar. Eller något sådant - Det blir aldrig som man planerat i Paris!

Sen måste jag ta tag i min läxa - läsa tre texter om svinis och göra en resumé. Suck!


Paris says weekend and so on

I lördags for jag, lena och Friederike på Museum. Jag släpade med dem till Les arts decoratifs, då ajg läst att de skulle ha någon sorts "modet genom tiderna"-utställning. Det var det inte.

Vilken besvikelse. Det var istället en speciell designers utställning, hur tråkiga och fula kläder som helst.
Det enda roliga var att vi även gick på Lego-utställning! Det var lite kul att se allt men ja, inte så intressant.

Sedan köpte vi pizzor och for hem till Friederike för att ha filmkväll. Vi såg Narnia och Förtrollad, och hade skitkul. Vi pratade så mycket att lena jämt tappade bort vad som hände i filmerna.

På söndagen vaknade jag med världens huvudvärk, var den kom ifrån har jag ingen aning. Så istället för att äta lunch ute på restaurang med familj och fira Romains fördelsedag(nu 12), stannade jag hemma. Sedan för jag till svenska kyrka. Jag satt och läste en bok/ pratade med de som jobbar där tills alla hade droppat in. Sedan hade vi Daimjakt!  De hade gömt 55 daimer i deraslokaler och i gården, snacka om påskäggsletningsvibbar. Mitt lag vann med 23 stycken. Och som pris fick man dela på de daimer man hittat i sitt lag. Så jag blev 7-8 daimer rikare, mums!

Idag när jag hämtade upp alla barnen kände jag faktiskt att jag saknat de äldre. Jag hjälpte Roamin med läxorna, spelade spel med Aurélien osv. Romain fick ett paket av mig, första Artemis Fowl-boken. Han blev jätteglad!

Jag hoppas på att Elias kommer få tillgång till en fast telefon imorgon, jag blir galen av att veta att jag inte kan prata med honom. Därför har jag pratat nästan dubbelt så mycket med mina föräldrar än vad jag brukar. Jaja, det är ju bra det också :)

Sen skickade jag in min anmälan till högskoleprovet idag, dock så fanns de två olika adresser och det sa inte vilken man skulle skicka in till. dock så borde det ju komma till samma ställe tillslut så. Hårdplugget börjar snart!

Paris says franska, franska, franska

okej, jag måste faktiskt nämna lite om vad jag faktiskt gjort i veckan.

I torsdags var en dag då jag pratade minst svenska och var mest social. Lena var sjuk och jag utbytte bara ett kort samtal med Maja om simningen.

Jag pratade franska med den nyaste Au pairern i Bailly, Lisa(tror jag hon heter), hela vägen till skolan. Sen småpratade jag lite innan lektionen och hade sedan en 2-timmars lektion. På vägen till tåget stötte jag ihop med Laura, en tjej i min klass som kommer från Colombia. Så då pratade vi på om att ha långdistansförhållande och vad vi tänkte göra nästa år.

När jag kom på tåget satt american boy på tåget, han är även känd som Justin från min klass. Det är ett litet internskämt mellan mig, lena och friederike som han går under smeknamnet American boy (från sången my american boy). Han är trevlig och tydligen ska han börja ta vårt tåg varje eftermiddag så jag kommer nog prata mer med honom.

Annars så pratar jag bara franska med familjen, ibland kan det vara svårt att förstå, men då förklarar de på enklare franska vilket är precis som jag vill ha det. Det börjar gå riktigt bra att prata nu, även om det är ett helvete att läsa nattsagor för fyraårignen. Till exempel idag frågade jag om han ens förstod vad jag läste, med det gjorde han visst så det vara bara att fortsätta läsa högt. 

Elias har flyttat till London nu, men han har inget internet och ingen fast telefon så vi kan bara prata med varandra via sms. Han trodde de skulle ha telefonen fixat till söndag så då kan jag nog ringa. Familjen har ett abonnemang så att man kan ringa till hela Europa för samma taxa som inom Frankrike - så länge det är till fast linje.
Jag vill höra hur han har det...

Sen så har fyraåringen varit väldigt snäll och lätthanterlig idag. Det är väldigt roligt att vara med honom och vår relation är väldigt bra. Jag vet hur jag ska göra för att hålla honom på bra humör, och idag frågade han inte ens en enda gång om när han föräldrar skulle komma hem - första gången!

Paris says thinking 'bout the future

"Oj, var klockan bara kvart i åtta!" Det var min tanke då jag kom ner efter att ha lagt fyraåringen. Hans vanliga läggningstid är vid 8.30-9... Vilket är extremt sent enligt svensk standard.

Jag har haft rätt mycket för mig idag, även om jag nu ahr svårt att komma ihåg allt.
Jag och Maja for och simmade, det blev mellan 1000- 1300 meter tillslut. 40 gånger 25 meter är mitt minimum för varje gång jag simmar och förhoppningsvis ska jag simma varje fredag fram över! I slutet kom även Jenny dit och simmade, dock var det lite otajmat med mig som skulle börja dra mig hemmåt. Så nu kan jag med gott samvete säga att jag är väldigt trött.

Jag har kollat upp om att göra högskoleprovet här, det kostar ca 460 kr så egentligen bara hundra kr dyrare än i Sverige. Så jag spa prata med föräldrarna om det (måste betala med check) sen så ska jag väl ta och anmäla mig.
Därefter blir det hårdplugg, måste få minst 1.7 p, 09 behövde man minst det för att komma in på psykologlinjen.

Annars har jag jobbat mycket på min reservplan för nästa år. Som de flesta vet är ju min passion att sy saker och även om jag inte vill jobba med det är det en kunskap jag vill utveckla. Därför har jag kollat upp upp lite olika skolor/utbildningar i det området också. Då jag inte kan söka till textilhögskolan i Borås (saknar kursen mönsterkonstruktion) har jag kollat upp andra alternativ. Här i Paris finns en bra skolan, dock kostar den ca 200 000 per läsår.
Jag hittade en ett års utbildning/baskurs i modeskapande i London, som faktiskt är billigare än samma utbilning i Sverige (privat skolor). I London kostar den ca 40 000 för ett år och i Sverige nästan 70 000! Det är kanske inget jag skulle fundera så mycket på om jag hade varit gjord av pengar. Dock, så kommer jag ah stora studieskulder efter 5 års psykologistudier. och om man lägger på det med skulden för fashion design kursen så är det ganska lätt att inse att det inte går ihop.

Så det vore perfekt om jag kunde vinna 200 000 kr på lotto!


Som ni förstår har jag haft mycket i huvudet i veckan...

Paris says homework - again

"Chère Marie,

J’espère que tu a eu un bon temps à Paris, même sans moi ! La suède est exactement la pareil qu'avant je suis partie en France. Les temps ne passe pas aussi vite que à Paris.

Il n’a pas passé quelque chose intéressant dans ma ville – la couverture du journal raconte l’histoire d’un hamster qui a été trouvé abandonné dans la neige. On essaye de trouver les propriétaires mais on a trouvé un maison où le petit animal peut rester pendant ces temps on les rechercher.  Aussi, on l’a appelé « Eldron ». C’est marrant que l’histoire d’Eldron est le plus excitant événement que s’a passé ici.

En toute la suède, Au contraire,   il a passé beaucoup de choses. Par example, des reformations du service médical, les scandales politiques et même des tempêtes.
Un chose que je trouve intéressant, c’est la argumentation de la chasse des loups.  Pour la premiere fois de l’histoire il y a une chasse ou on a la premisson du gouvernement pour tuer 27 loups.
auparavant, on les a tué seulement pour protéger la population des loups de devenir trop et du croisement d’individus de même souche.

Tu me manque vraiment ! Est-ce que tu peux visiter la suède pendant le prochaine trimestre ?"

Det känns som en alldeles för stor del av min fritid går åt av att göra läxor. Och jag klagar jämt över det.
När man tänker efter inser man att man faktiskt valt det frivilligt och till ock med betalat för skolan.
Så det är bara att bita ihop och tänka på att man faktiskt lär sig saker.

 


PAris says chauffard

Chauffard - en blandning mellan chauffeur och bastard. Det finns så många dåliga bilförare i Frankrike att de till ock med har skapat ett officiellt ord för att beskriva dem. Underbart!

Det känns som allt jag skriver om på bloggen är Frankrikes körvanor, men jag kör ju mycket bil och jag tycker att det är i körsättet som kulturskillnaden syns tydligast.

Idag hade det kommit nån millimeter mer snö, så nu är det kanske en halv centimeter snö. av detta är det mindre snö på vägen, trots det tyckte många fransmän att man behövde köra 15- 20 km/h i detta slask för säkerhetsskull. Kom igen, man kan väl åtminstone köra 30 km/h?

Fyraåringen har ju som sagt varit sjuk i veckan, men idag är han frisk så det blir nog en slappardag för mig! Det vill säga tvätt- och läxdag. Jippi!

Paris says compliments

Fyraåringen är sjuk så blir mycket jobb för mig, dock har föräldrarna fixat så jag kan fara till skolan ändå.  Så jag jobbar "halvdag" och får lite extra betalt, det är inte många som har en värdfamilj som offrar sig på så sätt.


Nu nöjer jag mig helt enkelt med att citera min värdmamma:

"Jo, förresten så glömde jag bort att säga till dig... Din franska har blivit väldigt bra nu! osv osv... ...till sommaren kommer du prata flytande!"*

*Personlig översättning av mig från, självklart, franska.


Paris says finally updated

Jag har inte känt suget på att blogga i veckan. Det har varit ganska mycket att göra och jag har känt mig trött.

Skolan har varit helt okej, även om det känns som allt de gör är att lasta på konstiga läxor. Fick igen mitt prov också, kort sagt, det enda jag är nöjd med är läsförståelsen som jag fick alla rätt på.

Det har varit roligt att träffa alla igen, och särsklit berätta om hur kallt det är i Sverige när de klarar över att det är -4 här. Och det är ca en centmeter snö - väntas mer under helgen!

I veckan har det varit flera bilar som har hamnat i mitt körfält, det vore bättre för alla om de kunde hålla sig till sitt eget! En dam tog ut svängen för mycket och jag var tvungen att tvärtnita så att vi inte skulle krocka. Jag stannade en dm från henne - jävla idiot! (hon var över 2 dm in på min sida, inte ens som att hon slirat lite över det var med framdelen inputandes på mitt körfält)  Det känns som jag undviker krockar genom att tvärnita minst en gång i veckan här, och då är det till 80% för att andra chaufförer kör konstigt.

De senaste två dagarna har fyra åringen varit trött och grinig, därför resulterade dagens isängläggande i ett ca decimeter långt rivsår på min hals. Han var sur för jag tvingade honom att lägga sig, fast ahn var så trött att han egentligen inte orkade tjafsa. Dock så körde jag stenhårt på att om du inte vill ge mig en godnattpuss måste du åtminstone säga godnatt, sen fick han säga om det tills attityden var bättre. dock när jag gick upp 5 min senare för jag hade glömt hostmedicinen, var han på bra humör igen och sa glatt godnatt igen. 

11åringen hade något möte på skolan, därför fick jag lite kvalitetstid med flickan. Skönt med lite lungare tempo och vi pratade på om lite djupare saker vilket var roligt. Sedan när 11årigne kom hem pratade jag även lite med honom så jag fick två viktiga pratstunder idag.

Och för att avrunda sa Clemence i tisdag att hon tycker jag är den bästa au pair de haft, då jag är både sträng, snäll och varierar det bra. Score!

Sen drabbades jag av en längtan att se Let's dance - därför töntk jag börja se förra säsongen av So you think you can dance ist!

Paris says La france

Tillbaka i Frankrike. Det känns bra!
När jag hämtade fyraåringen från skolan blev han överlycklig och kramade nästan ihjäl mig.
Det gick ändå ganska snabbt att komma tillbaka till språket - känns som att det kommer bara gå bättre nu.

Nu orkar jag inte skriva något mer så hörs kanske imorgon!

RSS 2.0