Paris says one month

Sådärja, då har man officiellt bott i Frankrike i en månad. Det känns inte så länge, det är endast 9 kvar vilket oftast känns som kort tid när jag tänker på allt jag vill hinna göra.

Idag var en bra dag, det mest flöt på smidigt och framför allt - ingen skola. Skolan drar verkligen ner mitt humör. Lektionerna är så tråkiga och jag stör mig på att läraren aldrig förklarar något rejält. Hon tar det bara på ytan och berättar om undantagen. Sen är det skitsvårt att förklara grammatik på franska så det är svårt att svara på frågorna hon ställer. Sen när man går igenom tex läxa så tas det muntligt och genom att vi kommer från minst 7 olika länder är det svårt att ibland höra vad de säger och läraren nickar bara om det är rätt.

Sedan är det ingen organisation överhuvudtaget. Min anteckningsbok ser ut som den har varit i krig. På min Att göra lista står högst upp ATT KÖPA EN GRAMMATIKBOK - som förhoppningsvis kan förklara allt bättre. Sedan är lektionerna bara så tråkiga att jag nästan inte vill fara på morgonen, alla ni som känner mig vet att jag vanligtvis är på bra humör inför att fara dit.

Jag har betalat för tre trimestre men om det fortsätter då här tänker jag se efter om jag kan enbart gå två och ta tillbaka pengarna. Seriöst så känns det som jag kanske borde lära mig mer på egen hand. förutom att jag inte kan prata med mig själv. Men om jag tar tag i att plugga lite på egen hand på fritiden så borde skolan kanske inte vara lite tråkig. Jag är bortskämd med den svenska skolan och i och med att jag tänker på allt som är bra hemma får jag hemlängtan. Jag tror det är första gången.

Jag botar hemlängtan med tanken på att Seija kommer den 10 oktober och Elias kommer om ungefär en månad!


I och med skolan så är jag lite pessimistisk just nu, troligtvis så blir den bättre när man vänjer sig och efter jag skaffat en grammatikbok.

För övrigt så är en fransk fyra åring som försöker sjunga med i Lily Allens Fuck you typ det sötaste.

Annars kör jag Partybilen varje dag - barnen gillar franska versionen av NRJ och så den lyssnar vi på med hög volym!

Paris says au pairer vs barnaga



I helgen blev det mycket snack om barnaga aka barnmisshandel i våra ögon. Det är fullt tillåtet i Frankrike och Många andra au pairers föräldrar örfilar sina barn eller hotar med det för att få sina barn att lyda.

I fredags såg jag en mamma örfila sin son eftersom han lekte lite med en dörr och kom inte direkt när hon sa åt honom. Detta skedde alltså i en skola. Ingen brydde sig.

Andra au pairer har sett/hört sina barn bli örfilade eller att föräldrarna har höjt handen vid matbordet och barnen tagit skydd i rädsla att bli slagen.

Sverige var för ut med att förbjuda barnaga - Sverige är helt enkelt bäst i vissa sammanhang!

Paris says night out

Jag har just kommit hem efter min första utgång i Paris. Galet roligt!



Café Oz (google)

Men vi ska inte ta händelserna i förväg utan jag börjar med gårdagen.

På morgonen var aurilien sjuk, typ magsjukan men ingen feber. Självklart rusade mamman till doktorn med honom. Det är något konstigt med Frankrike, de far jämt till doktor även för bara feber. Sen så knaprar de piller i mängder, har ju tidigare nämnt att pappan tycker jag skulle ta 1000mg tablett för en huvudvärk. Doktorn sa att om han fick mer hosta kunde det bli livsfarligt. Hur ofta har jag varit in och kollat mig när jag varit sjuk - i hela mitt liv? Det känns som att de är lite överdrivna här.

Efter klockan 12 gick jag och Lena en promenad på fälten. Mycket mysigt!

Sen så hade jag pratat med Emma H under dagen så jag bestämde mig för att hänga med dem ut. Jag for först till St Germain för att dumpa grejerna hos henne för jag skulle även sova där. Det är lite jobbigt att ta sig till Bailly efter att ha varit ute. Jag kände mig lite vilse när jag kom till RER-stationen så Emma kom och hämtade mig med bilen. Därefter åt vi middag och fixade till oss. Vi skulle på förfest hos Sabine, den skulle börja kl 8 men när vi kom dit efter lite omvägar var klockan nästan halv tio - och vi var först. Fler svenskor joinade och humöret var på topp!

Vi gick ut på en nattklubb som heter Cafè OZ - cafe/pub på dagen och såklart nattklubb på natten. Mycket skoj! Jag vet itne riktigt hur jag ska beskriva stämningen. Tänk er en normal sportbar som förvandlas till en nattklubb genom att människor står och dansar på borden. Så stor skillnad jämfört med i Sverige!
Inträdet var 10 £ men i det ingick en drink för 6£ så det var riktigt billigt.

Bra musik, härliga kompisar och inte så jobbiga killar. en del killar tog oss blondiner i håret och var jobbiga på så sätt. Och en del vad 30+ så det var lite creepy. Men vi höll ihop rätt bra och dansade även med amerikanskorna. Gud vad jag dansade! Tror det vart minst 4 timmar på dansgolvet...!

Killarna var inte heller lika fulla som i Sverige så de var trevligare på så sätt, en kille jag dansade lite med sa också att jag fick säga till om jag ville att han skulle gå. När ahn kom och dansade med mig senare var jag inte på humör så han frågade om han skulle gå och jag svarade ja. Han bad om ursäkt och gick. Det hade aldrig hänt i Sverige. Vi var där till halv 5 då klubben stängde - jag ahde sjukt ont i fötterna men jag var inte alls lika trött som jag brukar vara kl 2 efter att ha varit på station. Vi väntade på att Tågen skulle börja gå och tog första tåget till St germain som gick halv 6. Gick och la oss klockan 7 när vi ahde kommit hem och sov till 12.

Jag gick hela vägen till Tågstationen eftersom det var så fint väder, det var drygt en timmespromenad. Väntade sedan på tåget hem och jag kom hem vid 3.

Riktigt lyckade första natt ute i Paris, kändes bra och jag tyckte aldrig att det blev obehaglig på något sätt.

Paris says Sanna has fallen inlove


Idag besökte vi Versailleträdgården. Vi tog inte ingången vid slottet utan en av sidoingångarna som ligger nästan en mil från slottet. Så stor är denna gigantiska park. Det var grymt mysig. Jag tog 100 foton, ammanlagt har jag nu tagit 600 med min kamera så det säger rätt mycket.

Det fanns många historiska byggnader, bland annat bondgårdar och även hade djur och får, getter, åsnor och grisar. En stor damm med alldeles för många och förstora fiskar - det såg ut som de skulle äta upp ankorna. Underskön natur och vacka diskreta saker i bakgrunden. Precis som jag vill att det ska vara. Om jag f¨år bestämma mitt drömhus och drömträdgård skulle mycket se ut som där. Det bästa med trädgården är att den ligger väldigt nära - fyra kilometer med cykel längs småvägar och max 10 minuter med bil. Om jag vill kan jag bara fara dit, njuta av naturen och läsa en bok. Underbart. Min vår kommer blir underbar.



Lite smakprover.

Paris says nobody's laughing at God


Det är lätt att bli trött. särskilt när man äter en liten frukost kl 7 för att äta lunch vid 3. Dricka champagne före middagen och äta fois de gras som förrätt. Sedan äta middag efter 9. Jag kommer var helt psykad efter det här året.
Jag kommer ha dyra och konstiga vanor. Det är inte lovande inför studentlivet.

Skolan har då börjat bli bättre, idag har vi jobbat med passé composé, imperfekt, reflexiva verb och vad som händer när det är direkt objekt i dessa situationer. Det är tur att jag har koll på grammatiken. Men jag börjar känna ett tvång att jag måste köpa en grammatikbok i helgen, det blir nog den på franska.

Imorgon blir det en tur till Versailles, antingen shoppingcentret eller slottet. Hur som helst blir det mys!

I veckan har språket lossnat för mig och det känns bra. Fyraåringen har varit mestadels underbar och det har mycket att göra med språket. Jag kan kommunicera rätt bra med honom, men när det är vuxna så blir det lite stelare eftersom då försöker jag vara helt korrekt. Men det känns bra. Tänk om en månad - hur långt kommer jag ha hunnit då?

Paris says beaucoup bisous

Idag har varit en lugn dag. Jag fick sovmorgon så jag sov till kl 9 och tog sedan av mig öronpropparna, det var tur att jag hade dem för Farfarn höll på att sätta upp hyllor i rummet intill. Han bad om ursäkt och sa att han trodde jag var på skolan, och jag sa att det var lugnt och jag sovit gott.

Under dagen såg jag lite serier, läste, for och handlade blåbär och gjorde min läxa. I början blev jag helt nollställd av läxan så jag tog en promenad och tog ta i den sen, det gick bättre då och jag flummade ihop en konstig berättelse. Jag antar att det inte är innehållet utan grammatiken som är viktig.

Sedan hämtade jag upp Aurélien från fritids. Efter det har vi lekt i mängder. Vi har gömt oss under sängen från monster, lekt skola, byggt bilbana och kraschat bilar.

Sedan åt vi middag, och efter ett fall i trappen kom Farfarn hem i perfekt timing så Auréliens humör inte sjönk. Så resten av kävllen gick bra och när jag la honom blev jag överröst av pussar. Så många att jag när ajg trodde det var klart drog han mig lite i håret för att få ge mig fler. Det är kul att har börjat tycka om mig så mycket nu :)

Paris says Pictures from last weekend




Det var en en trevlig helg. Finfint väder och en massa fina bilder.
Dock så hinner jag inte ladda upp mer, för jag ska göra läxa nu...

Paris says first day in School

Jadu, första dagen i skolan var det idag. Jag kommer aldrig någonsin klaga på det svenska skolsystemet igen.
Kanske.

Jag är inte imponerade av lokalerna, ett pyttelitet klassrum utan luftkonditionering, alla sitter kring ett stort bord och läraren ahr en pytteliten whiteboard. Om man öppnade fönstret kom det in så mycket ljud från trafik och byggnadarbetare att man inte hörde läraren. Yeah, det har betalar man alltså för. 

Läraren var väl helt okej, men det var inte bara de kyrilliska R:en som fick mig att tänka tillbaka på de första ryskalektionerna. Jag tyckte lite synd om tjejen bredvid mig som vid ett tillfälle antecknade Z då det var R, men jag tror hon upptäckte det när det var lite för många Z i till exempel Transport.

Jag har lite läxa jag måste ta tag i nu, därför hinner jag inte skriva något mer.


Paris says myspys med föräldrarna

Mamma och pappa kom till Paris på torsdagseftermiddagen. Jag träffade dem på fredagsmorgonen och vi spenderade dagen tillsammans. Vi åt lunch med Lena, skelleftetjejen som bor nära mig. Vi var även till Sacre-coeur, Marché st Pierre, och vandrade därifrån till Place de Clichy vilket är drygt 4 metrotationer.  Sen besökte vi Triumfbågen, och tog en massa härliga kort.

På kvällen var de bjudna på middag av min värdfamilj, efter många om och men kom de fram till stationen där jag hämtade dem. De hade gått vilse och irrat runt och säkert gått närmare en mil när de skulle byta station.
Men när vi kom fram var allt väldigt bra. Det var riktigt bra stämning. Familjen bjöd på anklever till förrätt och anka med potatis, svamp och gröna bönor till huvudrätt. De bjöd även på champagne, som mamma och pappa tycker var den godaste champagnen de någonsin smakat. Too bad, så säljer skapare bara till folk den känner.

På lördagen träffades vi vid Eiffeltornet. Där promenerade vi runt och njöt av det fina vädret. Senare for vi till de Latinska kvarteren och åt lunch. Annars så gick vi så sjuk mycket igår. Jag minns inte riktigt vad vi gjorde, tror mest vi promenerade och njöt av vädret. På eftermiddagen besökte vi även utsidan av Louvren och promenerade vid Seine.

På kvällen åt vi middag och allt var bra. Det var riktigt roligt att träffa dem och att få umgås med dem. Men idag är mina ben ganska stela. Trots det ska jag till Svenska kyrkan idag och träffa fler svenska personer!
Jag kommer knappt ihåg vad vi har gjort underhelgen förutom att jag har haft väldigt kul.

Paris says it's time for some pictures






Min nya vinter jacka, den är mörklila även om det inte syns på bilden :)





Paris says sleeping is nice

Idag var jag trött, så bestämde mig för att ta en tupplur. ca 4-5 timmar senare mår ajg bättre mer trots det fortfarande trött. Och jag är trött nu så jag ska ta och sova mera!

Annars har det varit en rätt händelselös dag, Aurélien grät mycket i morse så jag botade det med att om han åt upp all frukost fick han se tv i 10 minuter. Vilket mamman i familjen inte är fan av medan pappan tycker det är helt ok. När vi väl kom till fritids(varje onsdag) så vägrade han kliva ur bilen, så efter 5-10 minuters övertalning och väntan klev han äntligen ur bilen!

Sen for jag för att hämta Romain vid kvart över tre, tog drygt en kvart dit, men vi var inte hämma förrän 10 över fyra. I love trafic jam - NOT! Speciellt inte när det är i världens uppförsbacke.

Imorgon blir det nog Paris med några tjejkompisar! (måste lägga maken till och skaffa några killkompisar, att jämt umgås med tjejer kommer göra mig alltför feminin - och efter att ha hängt med erik&erik säger det en del!)


I spent the night with spiderman



Igår hörde jag en konstigt ljud och tänkte "Tänk om det är är en stor spindel i mitt rum, och så skulle jag sova fast den var här. Åh, sluta tänka sådär, det är säkert inget."

När jag steg upp på morgonen satt en decimeterstor spindel på väggen i mitt rum, som tur var i det motsatta hörnet från sängen. Jag skynda dig mig till frukost bordet och sa till pappan "It is a gigantic spider in my room!" När jag visade var den var så var det inte bara en utan två! Den var så stor att pappan skämtade om att det vara the Spiderman, och att jag fick två på köptet av en!

Mitt rum har avrit en fristad, men nu känns det inte lika bra.



Sen var jag på skolan och gjorde mitt muntliga prov, och det gick väl hyffsat. Jag klarade iaf samma nivå som skriftliga. På det skriftliga provet hade jag ungefär hälften rätt så ajg ligger drygt i mitten av grupperna.
Det finns nivå: A1(kan inget), A2, B1 (jag), B2, C1, C2 (flytande franska)

Efter det for jag med några Amerikanska tjejer, en holländare och två svenska tjejer till en Crêperie, då vi åt lunch.
Det var vädigt trevligt!

Vi tittade även in i en konstnärsaffär och jag blev riktigt sugen på att jobba lite med lera. Fast jag måste kolla upp lite mer om hur det var man gjorde igen innan jag tar på mig och köper sånt.

Paris says provet gick nog bra

För de som inte förstod, dvs Elias, så kostar Musebiljetterna 2000 kr eftersom det är slutsålt^^

Annars har jag fått veta att jag kommer få gå skola den tid jag ville! Det är bra, för det betyder att jag nog ligger på en bra nivå också. Dock såvet jag inte nivån säkert eftersom det var Mamman som tog emot samtalet. Men, jag måste klara det muntliga provet imorgon. Jag hoppas det går bra, jag kan ju iaf gör mig förstådd det är bara lite problem med att komma ihåg alla böjningar och förklara saker. Jag ser fram emot skolstarten närsta vecka - men inte att betala det!

Idag har det gått rätt bra iaf, nu är alla barnen här i veckan så det kommer bli full rulle!

Paris welcomes the resistance



Idag släpptes Muses nya album!
Jag har självklart tjuvlyssnat lite, och jag gillar helt klart soundet. De kommer till Paris i höst, men allt var typ utsålt och jag känner inte att jag ahr råd att lägga ut 2000kr på en biljett. Annars skulle jag lätt sett dem! Jag hoppas att de kommer i vår eller något så jag hinner köpa biljett då.

Paris says att chatta på franska är svårt



Men bra övning dock! Ja som ni nog förstår chattar jag på franska med en tysk tjej, tror jag det är, som jag träffade i fredags. Det r grymt bra övning, men skitsvårt och jag känner mig dålig då hon är betydligt bättre än mig. Men så blir det ju när man inte kan engelska^^

Men det är kul när man blir tvingad till att prata franska, det går ju ändå rätt bra! Igår var jag på svenska kyrkan och då parade vi alldeles för mycket svenska så jag kände mig konstig i huvudet sen. Fast inte så konstig som jag kände mig på lördagen då vi växlade mellan tre språk hela tiden, dvs var tredje mening var på ett annat språk än de första meningarna. Men jag kommer lätt bli kung på att prata franska, det kommer jag inte inte kunna att undvika. Men annars pratar man mycket engelska så det kommer jag också bli bättre på.

DET som är tragiskt är att jag har börjat prata med lite skånsk dialekt eftersom att en av tjejerna jag har umgåtts med kommer från lund. Det var hemskt att inse det. Jag pratade även lite med Fanny på skype igår, det är riktigt roligt att höra hur hon har det! Då kändes det ännu hemskar för jag upptäckte att jag tänkte med  södra Sveriges rytm på svenskan.

Som tur har jag nu träffat två stycken från norra Sverige, och gissa vilken stad? Skellefteå!
Det som är grymt roligt är att en av dem bor drygt 100 meter från mig nu, är 89a och självklart så gick hon samhälls språk på kaplan! Jag tyckte att jag kände igen hennes ansikten - men ni vet ju hur dålig jag är på sådant! Det som är så kul är att det är kring 6 personer/år som går språk på kaplan och att vi bor så nära varandra i en liten stad på 4000 invånare. Det tänker man inte ska hända när man flyttar till Frankrike!
Riktigt roligt faktiskt!



Paris says I feel wonderful tonight


Jag har haft galet roligt ikväll, det var ett tag sen jag skrattade så här mycket!
Skämtet som drogs hela kvällen på den libanesiska restaurangen "He's going to kill us"  som snabbat spårade till saker som "If I don't come back from the bathroom, you know what have happened".  Vi åt En massa smårätter som vi delade på, eftersom kille som jobbade kände Yulia och ville imponera. Bilden visar därför förrätten. Vi fick denna kolossala måltid och dryck för endast 15 euro var, förutom Yulia som blev bjuden på den. Kille var lite läskig i början, därav skämten.

Det var riktigt roligt, vi var även i Champs de Mars och på Camps Élysée under dagen, men med olika gäng tjejer. Men mer om det kommer imorgon!
Bonne nuit!

Paris says I long for tomorrow



Imorgon blir det picknick i Marsfältet!
Det blir många au pairer av olika nationaliteter, vilket är väldigt roligt!
Man får göra sig förstådd på franska och engelska - de finns de som inte kan engelska men franska vilket jag finner udda. Jag ser fram emot det!

Ungefär 2 timmar efter att vi ska träffas kommer en annan grupp au pairer(en annan förmedling/skola tror jag) komma dit för picknick så om man slår ihop grupperna blir det minst 100 stycken.
Jag ska ha med kameran så får vi se hur det blir. Tjihi!


Paris says à l'école des sorciers

Som ni nog förstår så håller jag på att läsa Harry Potter just nu, det är kul att läsa på franska och det går riktigt bra. Dock så är det jobbigt att de har översatt alla namn och sånt...

Idag var jag på skolan för att göra det skriftliga provet, det gick hyfsat men jag tror det blev många småfel eftersom det var längesen jag höll på med fransk grammatik. för att vara ärlig känns det som att det enda grammatiken vi höll på med under gymnasiet var konditionalis och skillnaden mellan imperfekt och passé composé. Jag längtar efter att få lära mig skillnaden mellan indicatif och subjuntif, mest hur man ska använda subjunktiv, för det verkar så lätt men jag vet verkligen inte hur det används!

på tisdag är det dags för muntliga, det kommer vara lång väntetid efterosm det är drop in och det är sammanlagt 150 elever som ska göra det. Och därefter kommer jag få veta om ajg kommer få den tid jag måste ha, annars kan skolan inte hjälpa mig och jag får leta efter en annan(vilket kommer vara omöjligt eftersom det kommer vara fullt på alla med tanke på att det är rekordmånga au pairer här i år).

Sen funderar jag på om jag ska köpa ett kort så jag kan åka så mycket jag vill, jag kommer måsta lägga ut 700 kr/ månad iaf. vilket betyder att jag kommer måsta åka in till Paris 3 gånger i veckan för att tjäna in det - men det borde jag ju göra? Jag är trots allt i Paris för att göra saker och inte för att slappa. I och med kortet kan jag åka hur mycket som helst på metron när jag är inne i paris, nu kan jag bara åka en timme på biljetten jag använt på vägen dit och en timme på den jag ska använda på vägen hem.

Idag hämtade jag Aurelien(namnet stavas olika på alla lappar jag läser men tror detta är den rätta stavningen) från skolan och vi for hem. Det gick bra tills han somnade. Jag Började göra middag och gick upp för att väcka honom. Det tog lång tid att väcka honom och sedan började han gråta och skrika. jag testade alla saker jag kom på, men han ville inte gå upp och varje grej jag testade på gjorde det värre. När jag blev less på att hans gallskrik testade jag att gallskrika en gång själv för att se reaktionen, och han slutade skrika. Fortsatte gråta och så men skriken tystnade. Efter drygt 40 minuter ringer mamman, jag skulle sitta barnvakt så de kunde gå på restaurang och bio. Och hon tycker också att han beter sig underligt och efter att pratat med honom tror hon att han ahr feber så de ställer in kvällen ute.
Jag har lyckats få ner honom till köket och att äta upp sin mat när de kommer hem, men han är grymt trött och gnällig. De konstaterar febern och får honom efter ett tag på bättre humör.

Personligen tror jag han sover alldeles för lite, går och lägger sig halv nio -nio och stiger upp 7, till exempel idag kunde man verkligen se ringarna runt ögonen.  


Paris says Bienvenue Café

Igår hade jag mycket ansvar då mamman var i London och Pappan skulle på något möte. Därför fick jag jobba lite längre och även lägga Aurilien helt själv. Det gick över förväntan.

Idag skulle jag på Välskomstcafe på Förmedlingens huvudkontor(även där jag ska gå skola). Därför hade jag väldigt bråttom - mötet börjde 9.30 och jag skulle släppa av aurilien på skolan först. (På morgonen går det ett tåg i kvarten till st germain en laye och på eftermiddagen en i halvtimmen. Till tågstationen är det drygt en kvarts promenad och från stationen i st germain skulle det också vara en kvart promenad till skolan/förmedlingen.)

Tåget jag behövde ta för att komma i tid gick kvart i 9 och självklart missade jag det. Och det är inte för att jag inte var där i tid, kom dit med några minuters marginal, men stationen var stäng. Gick därför till en biljettautomat och självklart finns inte ens biljetter till st germain(vars tåget går) på snabbval så jag letar och letar i maskinens alla val. Tåget far iväg utan mig och då hittar jag att jag ska gå in på en grej på maskinen och trycka in tre bokstäver av slutstationens namn för att kunna köpa biljetten. S T G och S A I visade inte upp rätt alternativ och jag testar då GER Och lyckas få fram St Germain en laye. När jag köper enkelbiljetten dit kostar det 3,95 £ precis lika mycket som att fara in till Paris - vilket är konstigt.

Far med nästa tåg kommer fram kl 9.13 och börjar gå. Hittar rätt gata på kartan och det går ganska bra. Tills jag gått ungefär hälften. Inga av Gatunamnen(även på stora vägen jag går på) finns med på kartan(blankt) och det finns inga gautskyltar på stora vägen, vilken byter namn 3 gånger på kartan, vilket gör att jag inte riktigt vet var jag befinner mig.
Jag går och går och kommer tillslut fram till les Galleries som är utmärkt på kartan, det betyder att jag har gått förbi gatan jag ska svänga in på med ca 500m. Vänder om och svänger in på en gata(fel namn enligt kartan) Men på lagom avstånd tycker jag och så hittar jag gatan där skolan ligger.

Jag var drygt 10 minuter försenad, men efter mig så kommer det minst 10 andra tjejer så jag var inte sist. vi var drygt 50 tjejer av 10 olika nationaliteter. Jag har pratat med åtminstone 20 stycken och börjat göra planer inför helgen. Imorgon ska jag göra skrivprovet inför skolan, som jag skrev in mig på idag för 30£. Så jag kommer träffa de flesta av dem igen. Vi var 13 stycken som åt lunch tillsammans, de flesta tyskar och svenskar. Det var roligt att träffa folk i samma situation och jämfört med de flesta så har jag INTE har något problem överhuvudtaget.

En tjej har familjedatorn, tvättmaskinen och en massa foton av familjen släktingar i sitt rum vilket gör att hon inte får någon privat stund. Och en annan hade en treåring som får "vill inte"-attacker och attackerar henne, har sönder porslin OCH haft sönder en dörr!

På vägen tillbaka gick jag vilse igen. Hur kan google ha en karta över de gator där det inte finns gatuskyltar? Jag gick på en stor väg och först efter ca 800m kom första skylten över gatans namn. Jag hittade dock tillbaka till stationen efter en omväg på ca 1-2km och detta genom att inte lita på mitt lokalsinne som alltid vill åt exakt motsatt håll. Missade tåget med drygt 10 minuter så fick vänta på nästa.

Jag kan lova att jag har svurit minst 30 gången i tanken idag, har inte varit munter på kartan. Och jag är bitter på St Germains dåliga skyltar.

Paris says hello sweden


Jag har fått lite abstinens av svenska saker nu, det är tur att det finns Ikea-saker överallt!
Jag har botat den genom att hänga på aftonbladet och expressens hemsidor för lite nyheter och jag toppade nu på morgonen genom att se Idol 2009!
Då känns det nästan som att vara hemma igen.

Jag är grymt trött idag, känns som att jag knappt har sovit något inatt, vilket jag faktiskt gjorde. dock så tog det långt tid innan jag somnade och när jag väl somnat så vaknade jag hela tiden. Jag ska fara och handla lite senare idag, om det finns blåbär ska jag nog ta och göra blåbärs scones.

Sen så ska jag göra Crêpes idag helt själv - det blir spännande!


Paris says j'ai pris des photos


Paris says jag smälter



Det är kul att allt har börjat flyta på riktigt bra nu. Aurilien har vant sig vid mig och han är jättegullig. Jag badade honom helt själv igår för första gången och det gick utan att han grät (vilket han brukar göra varje gång eftersom han är så rädd att få vatten och shampoo i ögonen). Att laga middag och äta med endast mig gick också väldigt bra!

Idag trodde jag först att det inte skulle bli någon utflykt till Paris eftersom Aurilien mådde dåligt, men det fixade sig och jag och Kajsa for till Montmatre! Underbar stadsdel, bara lite jobbigt med alla dessa trappor. Och dessa jobbiga människor som ska måla av en, det blir inte ens så bra bilder. Om man ska låta någon måla av en ska man låta de riktiga konstnärerna på torget måla av en. Självklart blev vi stoppade av nårga som ville måla av oss, och när vi gick iväg efter att de börjat fast vi sagt att vi inte hade pengar och inte skulle köpa. fick vi höra att vi var dåliga människor och respektlösa mot konsten. Ja, det fick vi ropat efter oss ganska länge faktiskt för ahn började föjla efter oss när han såg att vi inte brydde oss om det.

Det blev Crêpes bologniese till lunch för mig och en Crêpes choritzo för Kajsa och vi åt vid Moulin Rouge. Därefter fortsatte vi med våran upptäcksfärd och hittade tillslut Marché St Pierre vilken låg precis vid Sacre-Coeur. Alldeles för mycket valmöjligheter och det var alldeles för varm för att jag skulle orka köpa något så därför blev det endast rek inför kommande köp.

Sen var vi också och såg på Le Grande Arc de La Defense, och när vi gick ut dit föll jag. Jag trampade snett och flög därför från tredje trappsteget direkt till marken. Jag ahde tur att strumpbyxorna tog värsta smällen - det hade kunnat gå betydligt värre! Jag klarade mig undan med ett litet skrapsår och ömma händer. När jag berättade om fallet för pappan i familjen undrade han om ajg ville ha något plåster eller Ipren, vilket en en konsig avna de har i Frankrike. Jag sa att det var ingenting och tackade nej. Han tycker att vi svenskar är lite konstiga som inte tar något åt smärta, och jag sa att det är onödigt att ta när det bara är småsaker.




Paris says hello summer

Snacka om hett väder!

Det är vindstilla och kring 20 grader ute, så i solen är det betydligt varmare! Sen så är det varmare/mer kvavt i luften än i Sverige, därför känns det som det är minst 5 grader varmare än när det är 20 grader hemma.
Imorgon ska det tydligen bli ännu bättre väder, den dagen ska tas till vara på!

Idag har jag gått ganska mycket. På morgonen gick jag till La gare för att hämta tidtabellen till St Germain en Laye och på vägen hem hade jag tänkt stannat till på supermarket och köpa lite grejer, men eftersom det är måndag så öppnade de inte förrän kl 2. Så jag har just kommit hem från att ha varit där nu. Jag samman lagt varit ute och gått i ca 1- 1,5 timme.

Det känns konstigt att öppna fönstret för att försöka få in lite värme i rummet istället för tvärtom.
Men det är mysigt!

Paris says vi har det bra i Sverige



På torsdag ska jag på ett välkomstkafé på Förmedlingen och trolligtvis träffa andra au pairer! Det ser jag fram emot. Därefter ska jag gå och skriva in mig på skolan som är i samma byggnad. Inskrivningen kostar 30 £ och varje trimestre (svenska ordet är?) kostar 365 £. Så de obligatoriska skolan kommer alltså kosta 3 gånger 365 £ och om vi säger att 1 euro är 10,65 kr blir den sammanlagda kostnaden kring 11 660 kr. Elva tusen för 3 lektionstillfällen i veckan à 2 timmar. Jippi!

När man gick skola i Sverige reflekterade man inte ens över att det var gratis. Vi i Sverige borde definitivt sluta klaga på alla dessa onödiga sakerna vi klagar över och istället njuta av hur bra vi har det.


I veckan planerar jag på att fara till Monmartre och besöka Marché st Pierre, även känt som the kingdom of fabrics, vilket är ett 4-våningsvaruhus på 2500 m² för endast tyger och tillbehör! :D


Paris says Jag for till Lille för att besöka la braderie...

... och ungefär 3 miljoner till gjorde också det. Riktigt roligt, men jag orkar inte förklara så mycket just nu så ni får läsa här  om ni vill veta mer!

http://www.mairie-lille.fr/en/discovering-lille/braderie

I alla fall så åt vi Musslor med pommes vilket faktiskt var väldigt gott! Jag fick hurrarop från Familjen och deras kompisar varje gång jag bad om mer, sammanlagt blev det nog 4 portioner! Till förrätt bjöds det på Gazpocho, en känd Spansk tomatsoppa. Det var också gott. Till lunch blev det tonfiskpaj vilket var en ny upplevelse som funkade men blev inte lika stor succé som de andra rätterna.

Jag köpte en tavla till rummet för 10 £, första Harry Potter-boken på franska för 1£ och en hårtork (riktigt bra faktiskt) för 3£. Familjen köpte många leksaker, lite böcker, fönsterluckor, ett skrivbord etc.

Mina fynd här i Frankrike den första veckan!



Bilderna får tala istället för mig.




Paris says "Sanna est mouillé"

Eller så var det kanske Aurilien som ropade det efter att han badat klart. Höjdpunkten med badet var nog att blöta ner mig, han tyckte det var så roligt att göra det att han gjorde det om och om igen fast han lovat att aldrig mer göra det. Fast det var ganska roligt, för han var på väldigt bra humör idag. Han var även lite trött med det gjorde bara att han blev gosig och på bra humör. Det kan jag lätt vänja mig vid!

Imorse skjutsade Clemence och Romain till skolan - i spöregn, immiga fönster och rusningstrafik. Det var minst sagt en upplevelse - Som jag gärna skippar nästa gång.

Vid tiotiden träffade jag Kajsa på tågstationen, efter att ha hittat den sista parkeringsplatsen (för att få de var ajg tvungen att gå ut och fllutt på lite grenar och en stock som låg där efter att ha blivit kapade från ett träd - men det är inget som skrämmer Sanna inte!). Tur och retur kostade 80 kr och då kunde man även åka metro senare på biljetten. Vi for till Les Halles och shoppade lite. Jag köpte en grå-vik stickad klänning från Pimkie, en lila kofta från Zara och en vit tunn tröja från Bershka(Där fanns det skitsnygga kläder!).
Vi åt på en kinesisk restaurang, plat du jour för endast 4,75 euro, vilket är väldigt billigt för Paris!
Det var riktigt trevligt att ha någon att prata Svenska med och diskutera och jämföra familj med. Och sen så var Kajsa en väldigt trevlig person också!

Imorgon far vi till Lille över helgen, så kommer inte göra några uppdateringar förrän vi kommer tillbaka.
Puss och kram!

Photoshoot




Detta är några av bilderna jag och syster tog innan jag for. Idag har vi bestämt lite om vilka vi ska göra till riktiga kort och förstoringar. Det här är bara inskannat så ber om ursäkt för kvaliten.

Idag har det gått rätt bra, men orkar inte skriva om det.

Paris says j'ai froid

Det var ju tänkt att jag och Kajsa skulle träffas idag och fara in till Paris och se oss omkring.
Men det blev så att Romain inte hade någon skola idag så trippen blev förflyttad till på Fredag.
Idag började Aurilien och Clemence skolan, så jag ska hämta dem båda.
Blir spännande, särskilt att hämta Clemence för vägen upp till skolan är som en tvär U-sväng från en 70-väg :S

Jag och Romain har sett lite film, ätit lunch och spelat ett vampyrspel. Jag har även hunnit med att chatta lite med Elias <3

Jag har börjat komma in i vanorna här nu och har börjat sakna de praktiska sakerna som förenklar vardagen.
Som:
En vanlig dusch
Norrmejeriets mjölk
Hårtork (jag måste ta och köpa en när jag får möjlighet)
Varma kläder, det är som att vara inne i en kyl här i huset.

Annars har jag fått en del ansvar att laga mat och tex idag skulle jag laga lunch till mig och Romain.
Utan att få något tips överhuvudtaget, utan bara att jag får ta vad som helst från frysen. Lite svårt upptäckte jag när jag kikade i den. Nästan allt var inslaget i folie utan lappar, så jag har ingen aning vad saker är. Det är svårt att veta  på utseende också. Därför ska jag be om en rundtur där senare idag.

Jag känner mig trött och tror att det beror på lite riktigt socialt umgänge.
Tur att jag ska få träffa Kajsa imorgon då, för skolan börjar inte förän den 21 september.
Men nästa vecka kommer jag ha au pair-träff på förmedlingen och även prov inför språkskolan.

I helgen ska familjen fara till Lille, och då även jag. Det är tydligen en tradition om att hela staden ska ha garageloppis den helgen och en annan tradition är att äta musslor med pommes.
Det kommer nog bli en upplevelse...

Paris says I hate french trafic lights


Frankrikes version/släktingt till björk är väldigt hängig och bildar nästan ett tak.



Först och främst: Tack för alla tips om barnuppfostran.

När han attackerade mig idag tog jag tag i honom och såg han i ögonen och sa att man inte skulle göra så. Men som sagt av tidigare tipsare så förstod han inte riktigt. Han blev ledsen och arg på mig för att jag "straffade" honom så när han skärpt till sig fick jag inte vara i hans rum. Ca 5-10 minuter senare skulle han hämta sitt gosedjur och föll, och efter det var jag tillåten att vara i hans närhet igen :) Och sen blev han på riktigt bra humör.

Det som var jobbigt var att samtidigt som han tjurade till tjurade även Clemence till eftersom hon inte fick spela spel på min dator. (För övrigt hade hon uppe drygt 40 sidor med spel när jag sa åt henne att sluta, bra av min dator att inte lagga.)Till henne var jag bestämd och sa att det var nog för idag och att det inte hjälpte att tjura. Hon fortsatte med tysta sura behandlingen i ungefär 20 minuter och jag lät henne vara tills hon började prata igen. Då diskuterade vi problemet och så. Det är kul att jag faktiskt lyckades rätt bra fast det var på franska hela tiden. Hon försökte få mig att låta hon spela eftersom inte har möjlighet/tillåtelse att spela annars och jag sa att det var inte jag och de får du ta med dina föräldrar etc.

Clemence var ledig idag så vi var med varandra hela dagen. Vi spelade, jag visade kort från Sverige, hon visade vägen till ridskolan och presenterade ponnyerna, for och handlade, bakade en tigerkaka (fast för dem heter det typ Zebrakakan) och for och badade på ett badhus i La celle st cloud(drygt en kvart med bil härifrån). På vägen hem från Badhuset körde jag fel i en rondell och vände i en annan rondell när ajg insåg mitt misstag. annars gick det rätt bra med tanke på att körningen är mycket mer avancerad än vad jag är van och att det var mycket trafik jämfört med vad jag är van.

Att vara på ett franska badhus var en upplevelse!

Alla män/pojkar hade på sig speedos eller boxervarianten av speedos(inte särkilt större). Det fanns bås ist för omklädningsrum, alltså alla hade sina grejer i samma rum. Man låste sitt"skåp" (en rund sak som man snurrar på) via koder, för komplicerat för att förklara. Och duscharna var på samma ställe så självklart kunde man itne duscha av sig som Sverige och man duschade inte håret (faktum var att de flesta bara gick och bytte om direkt utan att skölja av sig).      

För övrig så hatar jag Franska trafikljus! De har inget stoppstreck på marken och de är ofta gömda bakom träd/kurvor(då man inte kan vägen), man ser inte när de växlar till grönt eftersom de är dålig placerade(de har kompletterat med små trafikljus på stolpen men de ligger oftast i döda vinkeln eller dolda på annat sett av bilen, OCH man ser inte att det är rött förrän man är vid det eftersom de lyser så dålig.
Och ja, jag gjorde mer än en panikbromsning idag när jag upptäckte det i sista stund.

Till middag åt vi pasta med peso. Till det åt vi gurka i crême fraiche med citron i och till efterrätt Tigerkakan.

Som ni kan förstå har jag jag pratat mycket franska idag, många hela meningar och hyfsat många som varit korrekta.

Paris says Crêpes avec oeufs, jambon et fromage



Här är tillockmed lyktstolparna vackra!


När jag hämtade Aurilien från fritids var det inte lika enkelt som jag trodde det skulle vara. Det var två nya killar som jobbade där och när jag sa att jag skulle hämta Aurilien så visste de inte vem jag pratade om så jag fick upprepa det flera gånger. Det var för att jag uttalade namnet fel utan för att de inte visste vem det var och att det fanns en pojke med det namnet^^ I slutet kändes det som de drev med mig, och det uppskattar jag inte!

Men det fixade sig när han ropade på Aurilien och han sprang fram och gav mig en kram och för att inte glömma det ständiga fenomenet att han ger mig en ny teckning varje gång jag träffas.

När Mamman kom hem satte vi oss i bilen och tog en rundtur. Vi for till La Celle St Cloud, där de äldre barnen kommer gå skola. Hon visade även var Badhuset är och Tågstationen till Paris.

Till middag serverades Crêpes complêté - alltså med den fullständiga fyllningen(ägg man steker på plättan, parmesanost och skinka). Det var rätt gott, men mättande. Så efter det plus lite ost orkade jag inte med efterrätten, yoghurt, och tackade artigt nej till den.

Jag spelade därefter Tornet, som jag gett dem, med de äldre barnen. De tyckte det var väldigt klurigt och det var riktigt roligt. Men då blev Aurilien sur och började släcka lampan, och när jag sa till honom började han att försöka nypa, bita och klösa mig. Jag höll bara i honom och sa argt till att han inte fick göra så. Föräldrarna kom dit, daskade lätt till honom i ansiktet och tog över. Jag vet inte riktigt om jag vill daska till honom så, vilket ett av barnen sa att jag skulle göra om det händer igen. Jag tror inte riktigt på den livsstilen men det var absolut inte hårt så. Tips?

Efter det fortsatte jag och de äldre barnen att spela, och jag berättade lite om Sverige, bla om midnattssol och snö. De tyckte vi hade så mycket snö att det till ock med frågade om vi hade sommar överhuvudtaget.

Imorgon ska Clemence vara hemma hela dagen så jag kommer ha fullt upp, vi ska troligtvis baka kaka och kanske fara och bada eller något. Det blir spännande!

Nu är jag helt slut och ska sova!

Paris says nothing to do

Tack för alla fina kommentarer!

lite svar på frågor:

Ja, middagen är så sen att barnen äter i pyjamas.

Skor innomhus eftersom golven är kalla, men mamman säger att det är innomhus skor som gäller (själv hade hon på sig utomhusskor) och så springer de omkring med dem på heltäckningsmattor... det är lite konstigt.

Familjen är inte snobbig överhuvudtaget, vilket är väldigt skönt för mig. Barnen är väldigt söta även fast jag har svårigheter med franskan.

Idag har jag skjutsat Aurilien till Fritids och efter drygt 8 timmars av ingenting speciellt att göra ska jag hämta honom.

Jag har pratat med en annan svensk Au Pair i telefon och vi ska nog träffas på Torsdag - yeei, lite social aktivitet :)

Sen har jag även pratat med Elias i telefon vilket var skönt.

Nu måste jag fara och hämta Aurilien!

RSS 2.0